DagDok din guide till FN och FN-dokument och rapporter

DagDok

Din guide till FN och FN-dokumenten

Fredsbevarande operationer

Förenta Nationerna bidrar till att bevara internationell fred och säkerhet bland annat genom sina fredsbevarande operationer. Dessa upprättas av säkerhetsrådet och leds av generalsekreteraren. Beslut om finansiering av fredsbevarande operationer tas av generalförsamlingen.

Vad kännetecknar en fredsbevarande operation?

Varje FN-insats är unik, men

  • alla insatser kräver samtycke av de berörda parterna.
  • inga insatser kan påtvingas av ena sidan eller utifrån.
  • inga insatser involverar några militära upprätthållande åtgärder eller våldshandlingar, förutom i väldigt begränsade sammanhang av självförsvar eller försvar av civilbefolkningen.
  • alla insatser involverar utplacering i fält för befintlig FN-personal och annan personal (militär och/eller civil) som ställts till FNs generalsekreterares förfogande av regeringar.
  • alla insatser är under FNs generalsekreterares stridskommando.
  • alla insatser är utplacerade för att hjälpa till att kontrollera och lösa internationella konflikter eller, i högre utsträckning, inhemska konflikter med en internationell dimension.

Hur börjar en fredsbevarande insats?

Fredsbevarande insatser upprättas vanligen av säkerhetsrådet, FNs organ med det primära ansvaret för att upprätthålla internationell fred och säkerhet. Rådet bestämmer

  1. insatsens storlek
  2. insatsens huvudmål
  3. insatsens tidsramar.

Eftersom FN inte har någon egen militär eller civil polisstyrka bestämmer medlemsländerna huruvida de ska delta i en insats och, i så fall, vilken personal och utrustning de är villiga att erbjuda. Som den nuvarande strukturen ser ut kan det ta åtskillig tid för de aktuella styrkorna att auktoriseras och nå sin destination.

Rådet kan också tillåta att regionala organisationer åtar sig att utföra fredsbevarande uppgifter i de fall där det inte är lämpligt för FN att bli direkt involverad.

FNs pågående fredsbevarande operationer.

FNs avslutade fredsbevarande operationer

Hitta mer om fredsbevarande operationer

Officiella dokument

  • Resolutioner. Genom resolutioner tar säkerhetsrådet beslut om fredsbevarande operationer, deras mandat, storlek etc.
  • Mötesprotokoll. Säkerhetsrådet diskuterar de politiska aspekterna av fredsbevarande operationer. Rådets agerande kan spåras via mötesprotokollen.
  • Generalsekreterarens rapporter om fredsbevarande operationer till säkerhetsrådet. Generalsekreteraren lämnar rapporter om fredsbevarande operationer till säkerhetsrådet. Det är en utmärkt faktasammanställning om de olika operationerna inom en given tidsperiod. De innehåller generalsekreterarens observationer och rekommendationer till fortsatt agerande inom säkerhetsrådets ram.
  • Presidential Statements utgör ett mindre formellt uttryck för säkerhetsrådets vilja. Genom dessa kan ordföranden i säkerhetsrådet uppmana de parter som är involverade i en konflikt att arbeta för en fredlig lösning, uttrycka säkerhetsrådets oro över situationen i ett område och understryka vikten av att gällande avtal följs.
  • I brevväxlingen mellan generalsekreteraren och ordföranden i säkerhetsrådet finns uppgifter om sammansättningen av en fredbevarande operation och utnämning av chefer till dessa. Publiceringen av breven sker först efter det att de ärenden och förslag som de innehåller behandlats av säkerhetsrådet.
  • Press statements. Vid utnämningar följer ofta en kort biografi över den aktuella personen i ett pressmeddelande från säkerhetsrådet.
  • Reports of the Security Council Missions. Observatörsgrupper gör en utvärdering av sina insatser på plats och lämnar en redogörelse till säkerhetsrådet med rekommendationer till fortsatt agerande i mission reports.

Historiska översikter

Historiska översikter finns i ett flertal sammanställningar och handböcker:

United Nations Peacekeeping Forces erhöll Nobels fredspris 1988.

FN-dokument och -publikationer i kataloger och databaser

Kontakt

Besök oss

Dag Hammarskjöld och Juridiska biblioteket
Uppsala universitetsbibliotek
Slottsgränd 3, Uppsala

Öppettider och adress