FNs organisation och uppdrag
Förenta Nationerna bildades 1945 i syfte att motverka ett nytt världskrig. Sedan dess har FNs uppgifter och målsättningar vidgats. Likaså har antalet medlemmar ökat. Nästan alla världens stater är idag medlemmar i FN. Men FN är inte någon världsregering och kan bara agera efter beslut av medlemsstaterna. På så sätt blir det ett forum för förhandlingar och försök till fredlig lösning av tvister mellan olika stater.
FNs fyra huvudmål
- att bevara fred i hela världen
- att utveckla vänskapliga förbindelser mellan länder
- att genom samarbete hjälpa till att förbättra levnadsvillkoren för människor i de mindre utvecklade länderna; att utplåna hunger, sjukdomar och analfabetism samt att främja respekten för människors rättigheter och frihet
- att vara ett forum där länder kan enas om hur de ska nå dessa mål.
FN-systemet
FN-systemet, eller FN-familjen som den också kallas, består av huvudorgan, fonder, program och andra underorgan, samt fackorgan.
Denna basstruktur är viktig att känna till för den som söker information om FNs verksamhet. Själva FN-dokumentationen utgår från det centrala FN-systemet. Fackorganen har sin egen publikationsverksamhet och sina kanaler för distribution av materialet.
FNs huvudorgan
FNs centrala organisation består av sex huvudorgan. Detta är i enlighet med FN-stadgan. Huvudorganen beslutar om och övervakar FNs arbete.
- Generalförsamlingen
- Säkerhetsrådet
- Ekonomiska och sociala rådet
- Förvaltarskapsrådet
- Internationella domstolen
- Sekretariatet
Organens uppgifter och befogenheter är inskrivna i FN-stadgan, liksom hur många medlemmar som ska ingå och hur de ska fatta sina beslut.
Alla huvudorgan finns i New York utom Internationella domstolen som ligger i Haag.
Under- och fackorgan
För att FN ska kunna arbeta med olika frågor har organisationen upprättat underorgan med ansvar för skilda ämnesområden. Underorganen består av olika fonder, program och enheter inom FN-systemet.
I FN-systemet ingår även så kallade fackorgan. De är internationella organ som har hand om det mellanstatliga samarbetet för bestämda ämnesområden. Fackorganen är separata och självständiga organisationer, men de samarbetar med FN genom speciella avtal.
Lär mer om FN
- About the UN. Kortfattad information om FN.
- Information om FN av Svenska FN-förbundet.
- Member States on the Record. Information om medlemskap och uttalanden land för land. Sammanställd av Dag Hammarskjöld Library.
- Membership of the Principal UN Organs.
- Assessment of Member States’ Advances to the Working Capital Fund and Contributions to the United Nations Regular Budget. En förteckning över medlemsstaters bidrag till FN:s budget.
- Repertory of Practice of the United Nations Organs. Analys av hur FN-stadgans principer appliceras i de beslut som fattas av huvudorganen. Sammanställs av generalsekreteraren på uppdrag av generalförsamlingen.
- UN News. De senaste nyheterna om FNs aktiviteter. Publiceras dagligen.
Litteratur
- Basic Facts about the United Nations, 42nd Edition. FNs egen grundbok, med en utförlig genomgång av organisationens uppbyggnad och ämnesområden. Via ett index hittar du var en viss fråga är förankrad i organisationen. Publikationen uppdateras fortlöpande.
- The Essential UN. Om FNs historia, vad organisationen gör och hur arbetet görs. Publicerad av Förenta Nationerna.
- FN - globalt uppdrag gavs ut till FN:s 50-årsjubileum 1995 av Svenska FN-förbundet och SNS. Det är en utförlig krönika över FN:s arbete de första femtio åren. Boken har utvidgats med ett supplement för åren 1995-2000. År 2005 publicerades en 2:a utvidgad och uppdaterad upplaga.
- United Nations Handbook utkommer årligen och är en guide till FN-organisationen med korta presentationer av de olika organen och deras verksamhet, medlemskap, adresser och sammansättning.
Förenta Nationerna och generalsekreteraren Kofi Annan erhöll tillsammans Nobels fredspris 2001 "for their work for a better organized and more peaceful world".
Viktiga FN-dokument
- FN-stadgan på svenska | på engelska
- FNs organisationsschema
- FNs årsbok: Yearbook of the United Nations
- FNs allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna på svenska | på engelska
- Vienna Declaration and Programme of Action
- Stadgan för den internationella domstolen