UNICEF
FNs barnfond - United Nations Children's Fund, UNICEF - har sitt huvudkontor i New York. En stor del av arbetet sker på de regionala kontoren och i de länder där UNICEF är verksam. Land- och regionkontoren bistås av nationella kommittéer.
Verksamhet
UNICEF är inriktad på grundläggande hjälp åt barn i u-länder genom långsiktigt arbete:
- hälsa
- skolgång
- mat
- hygien
- tillgång till rent vatten.
Nödsituationer
I samband med naturkatastrofer, inbördeskrig eller epidemier kan organisationen agera snabbt för att möta de omedelbara behoven. Arbetet i områden som är drabbade av konflikter och inbördeskrig har förstärkt samordningen mellan FN, icke-statliga organisationer och nationella myndigheter.
Opinionsbildning
En viktig del av verksamheten är opinionsbildning. Organisationen är beroende av frivilliga bidrag för att finansiera sin verksamhet: mer än tre fjärdedelar av inkomsterna kommer från regeringar medan den resterande delen kommer från organisationer och enskilda personer.
Mer om UNICEF
Barnkonventionen svensk version - engelsk version
Som ett led i opinionsbildningen och för att informera och belysa barns situation i världen publicerar UNICEF en mängd informationsmaterial, rapporter och böcker. En del av detta material vänder sig direkt till barn.
På UNICEF webbplats finns grundläggande information om verksamheten samt nyheter, statistik, dokument och rapporter.:
- UNICEFs exekutivkommitté lämnar varje år en verksamhetsberättelse till ECOSOC i dokumentserien Economic and Social Council Official Records. Supplement No. 14. Den ger en god översikt över UNICEFs program och innehåller en förteckning över viktiga dokument.
- UNICEF och de globala målen
- UNICEF data.
- UNICEF data och de globala målen (SDGs).
Publikationer och rapporter
UNICEF publikationer och rapporter:
- The State of the World's Children är en årlig rapport, som belyser barns situation utifrån ett aktuellt tema.
- UNICEF Annual Report.
- Humanitarian Action for Children är UNICEFs årliga sammanställning av hjälpbehovet för barn och kvinnor i katastrofsituationer.
UNICEF fick Nobels fredspris 1965.
Viktiga FN-dokument
- FN-stadgan på svenska | på engelska
- FNs organisationsschema
- FNs årsbok: Yearbook of the United Nations
- FNs allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna på svenska | på engelska
- Vienna Declaration and Programme of Action
- Stadgan för den internationella domstolen
FN-dokument och -publikationer i kataloger och databaser
- United Nations Digital Library. FN-bibliotekens katalog över FN-dokument och open access-publikationer, röstningsresultat och tal.
- UN iLibrary FN-publikationer online från olika ämnesområden.
- ODS FN-dokument i fulltext publicerade från 1993- och framåt, samt äldre skannade dokument mellan 1946 och 1993 på alla FNs officiella språk.
- Daily list of documents (ODS). Dokument publicerade för dagen, med länkar till fulltext, finns i FNs fulltextdatabas ODS.
- UNBIS Thesaurus Ämnesordlista som används för att beskriva FN-dokument.
- Index to proceedings en årlig bibliografisk guide till FNs huvudorgans dokumentationen som består av två delar:
- Första delen innehåller en lista över alla möten samt ett ämnesregister. Där finns även en lista på samtliga dokument som utgått från huvudorganet under den aktuella sessionen.
- Andra delen är ett register över samtliga tal, där man kan söka på land, talare och ämne.
- United Nations Documents Index (United Nations Digital Library). Ämnessökningar kan göras i 'Subject Index' och ger referenser till alla dokument. Äldre årgångar finns i Dag Hammarskjöld och Juridiska bibliotekets FN-samling.